De beweeghoek
Momenteel werk ik op een school waar bewegen en bewegend leren hoog in het vaandel staat. In alle groepen wordt aandacht besteed hieraan, zo ook bij de kleuters. We rennen bijvoorbeeld een aantal keer per week The Daily Mile en gebruiken werkvormen rondom bewegend leren tijdens de kringactiviteiten.
Ook tijdens het spelen/werken wilde ik graag aandacht besteden aan bewegen, om zo de ontwikkeling van de grove motoriek ook een boost te geven. Hierdoor kwam ik op het idee om een beweeghoek te maken… toevallig had Decathlon hier fantastische materialen voor.


Waarom een beweeghoek?
(Jonge) kinderen hebben een enorme bewegingsdrang, ze zijn beweeglijk en hebben veel energie. Werkvormen rondom bewegend leren en een beweeghoek doen recht aan deze behoefte. Hiernaast blijkt uit verschillende onderzoeken dat de meeste kinderen veel te weinig bewegen, het is dus goed om kinderen wat extra beweging te bieden naast het buitenspelen en de gymles.
Veel beweging is natuurlijk goed voor de grove en fijne motoriek, maar ook voor de gezondheid van leerlingen. Ik vind het belangrijk om de boodschap over te dragen dat bewegen leuk is, zodat kinderen de rest van hun leven met plezier in beweging blijven.



Welke materialen gebruiken in de beweeghoek?
- Matten, uit de speelzaal of de fleurige matten van Decathlon.
- Beweegposters (bijvoorbeeld die van Kleuteruniversiteit), deze zijn aan te passen aan elk nieuw thema.
- De minitrampoline
- De evenwichtsset
- Een tunnel voor kleutergym
- Een bal om op te balanceren
- Een behendigsheidsparcours



Waar maak je de beweeghoek?
- Op een plek in de gang naast het lokaal
- de speelzaal, wanneer deze dichtbij het lokaal is
- In een afgezonderd hoekje in de klas
- Buiten op het schoolplein, wellicht een optie wanneer je het schoolplein aan het lokaal grenst en je een directe deur naar buiten hebt.
0 Comments for “De beweeghoek in de kleuterklas”