Sinds kort ben ik ambassadeur van uitgeverij Hoogland en van Klaveren, met als doel om nieuwe uitgaves onder de aandacht te brengen bij leerkrachten. Vanuit mijn grote liefde voor boeken, ben ik hier natuurlijk heel erg enthousiast over.
Stork
Ik zal jullie elke maand een titel voor het jonge kind/de onderbouw laten zien. Deze maand mocht ik voor de eerste keer een boek ontvangen, namelijk: Stork, geschreven door Koos Meinderts en geïllustreerd door Annette Fienieg.
Facebookgroep
Ben je benieuwd naar de bevindingen van andere leerkrachten over dit boek? Klik dan hier:
Mijn recensie over dit boek is te vinden in de Facebookgroep “Een wereld vol verhalen”, een groep door leerkrachten voor leerkrachten.
Mijn recensie
Deze maand mocht ik het prentenboek “Stork” van uitgeverij Hoogland en van Klaveren ontvangen. In deze recensie zal ik mijn bevindingen over dit boek delen!
Het boek is geschreven door Koos Meinderts en geïllustreerd door Annette Fienieg, het boek gaat over een ooienvaarscentrale die het erg druk heeft… Er zijn namelijk extra veel aanvragen voor baby’s na de “Grote Ramp”. De gepensioneerde ooienvaar Stork schiet te hulp, hij gaat op zoek naar de mensen die een meisje hebben besteld. Echter kan Stork deze mensen niet direct vinden en dit zorgt voor een grote zoektocht. Gedurende het boek volgen we Stork langs verschillende gezinnen, totdat hij de juiste gevonden heeft.



Het verhaal is een knipoog naar de vele zwangerschappen n.a.v. de corona-pandemie die bij verloskundigenpraktijken voor grote drukte hebben gezorgd, ik vind het erg leuk gevonden dat er van zo’n grimmige periode een hartverwarmend verhaal is gemaakt.
Gedurende het boek komen we samen met Stork langs veel verschillende gezinnen, wat ik erg goed vind is dat er in de illustraties rekening is gehouden met inclusiviteit en diversiteit. Zo is er aandacht voor mensen van kleur en voor verschillende gezinssamenstelling. Hier ligt niet de nadruk op, het is een gegeven… Er zijn verschillende gezinnen op deze wereld, deze worden door Annette Fienig op een mooie manier weergegeven. De illustraties stralen een kalmte uit die ik erg prettig vind om naar te kijken, de kleuren zijn prachtig.
De verschillende gezinnen, gaan natuurlijk ook op een andere manier om met kinderen en de “Grote Ramp”, dit heeft Koos Meinderts op een humoristische manier weten te omschrijven. Zo is er een meneer die bijvoorbeeld niet uit huis durft te komen en zijn er gezinnen die geen aandacht meer hebben voor de Grote Ramp. Veel kinderen zullen de pandemie ook op een andere manier hebben ervaren, de verschillende perspectieven in het boek zullen dan ook herkenbaar zijn voor ze.


Dit boek is niet aan een specifiek thema te koppelen dat veelvuldig in kleuterklassen voorkomt, daarom zal het boek misschien iets sneller in de kast blijven liggen. Echter denk ik dat dit boek een mooie aanvulling in de klas zou zijn, je kunt het bijvoorbeeld inzetten wanneer een kind in de klas gedurende deze periode een broertje of zusje krijgt. Daarnaast kan dit boek ook als gespreksstarter dienen: praat bijvoorbeeld eens met de kinderen over de “Grote Ramp”. Hoe hebben zij dit ervaren? Of kaart het onderwerp rondom verschillende gezinssamenstelling eens aan. En hoe worden kinderen eigenlijk geboren? Ik denk dat dit mooie gesprekken op kan leveren!
Benieuwd naar de collectie kinderboeken van Hoogland en van Klaveren? Klik dan hier:
0 Comments for “Recensie prentenboek “Stork””