Close reading in de praktijk – onderbouw

Een paar weken geleden heb ik het boek “Close reading in de praktijk – onderbouw” gewonnen. Dank, uitgeverij Pica!

Wat een prachtig boek, mooi vormgegeven met een duidelijke opzet en ook nog eens ontzettend praktisch.

Close reading is geen methode, maar een aanpak. Een manier om naar verschillende soorten teksten te kijken, hierbij gaat het niet alleen om informatieve teksten. Bijna alle soorten teksten zijn hierbij in te zetten, zoals verhalen (uit prentenboeken), gedichten, betogen, liedjes etc. 

Wanneer je wat meer ervaring opdoet met close reading, kun je uiteindelijk zelf veel teksten uitzoeken die geschikt zijn en hierbij lessenreeksen ontwerpen. 

Tijdens de lessen worden de kinderen echte onderzoekers die elke keer op een andere manier de tekst bekijken. Binnen een aantal lessen wordt steeds dezelfde tekst bekeken, maar dan elke keer vanuit een ander perspectief.  Zo ontstaat er veel diepgang in het tekstbegrip van de kinderen. 

Het boek start met een informatief onderdeel, hier wordt kort en krachtig gekeken naar wat Close Reading nu precies is. 

Daarna volgt het praktische onderdeel, dit vind ik echt geweldig gedaan. In het boek zijn compleet uitgewerkte lessenreeksen verwerkt bij verschillende geliefde (prenten)boeken. Waaronder bij een van mijn favorieten: Twee vechtende eekhoorntjes! Voor mij is dit hartstikke handig, aangezien ik nog niet veel ervaring heb hiermee. 

Tijdens de lessenreeks maken de kinderen op een variërende manier kennis met teksten die ze in het dagelijks leven ook tegenkomen, daarnaast biedt het boek veel ideeën voor een speelse verwerking. Dit sluit perfect aan bij het jonge kind, de lessen zijn hierdoor in te zetten bij groep 1 t/m 3. Ik kan niet wachter om ermee aan de slag te gaan!

Ik vind dit boek echt een aanrader! Zoals ik al eerder schreef is het boek erg praktisch, doordat de voorbeelden van de lessenreeksen direct in te zetten zijn en de praktijk. Daarnaast wordt dit allemaal ook nog duidelijk onderbouwd vanuit literatuur. Ik kan niet wachten om ermee aan de slag te gaan.

 Werk jij met close reading in de klas?

Geef een reactie